Onderzoek

Meer patiënten profiteren van nieuwe behandelingen (2022/2023)

Bij de edities van 2022 en 2023 haalden deelnemers aan Ren tegen kanker tijdens de TCS Amsterdam Marathon geld op voor dit belangrijke project in het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Binnenkort plaatsen we hier meer informatie over de doelbesteding van editie 2024.

Als je hoort dat je kanker hebt, wil je natuurlijk op de beste manier behandeld worden. Ook als je naar een ziekenhuis in de regio gaat.

Wetenschappers onderzoeken nieuwe behandelmethoden juist in de grote, academische ziekenhuizen. Die bevinden zich in de grote steden. Hoe zorgen we er dan voor dat deze behandelingen toch bij de patiënten in de regio terecht komen?

Verbinden met de regio

Het onderzoek dat door KWF wordt ondersteund, verbindt deze academische ziekenhuizen aan de regionale ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en Flevoland. De betrokken ziekenhuizen zetten een zogenaamde ‘infrastructuur voor patiëntenstudies’ op. Met dit samenwerkingsverband kunnen patiënten uit de regionale ziekenhuizen makkelijker meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. En op die manier sneller profiteren van nieuwe medische behandelingen.


Voor wetenschappers heeft het ook veel voordelen. Omdat meer patiënten meedoen aan hun onderzoek, ronden zij deze sneller af. Daardoor worden de nieuwe behandelingen weer eerder beschikbaar voor nog meer andere patiënten.

Ren tegen kanker

Vorig jaar haalden deelnemers van TCS Amsterdam al een mooi bedrag op voor dit onderzoek. In 2023 loopt het project door en rekenen we dus weer op jouw hulp! Het geld dat je ophaalt met jouw actie gaat direct naar de volgende stappen in dit project.  Ren tegen kanker en draag bij aan:

  • Het opzetten van samenwerkingen en gelijktrekken van onderzoeksprotocollen tussen de verschillende ziekenhuizen
  • Het samenstellen van regionale teams die ondersteunen bij o.a. doorverwijzing, delen van gegevens en opzetten van onderzoeksgroepen op vaak voorkomende tumoren (zoals darm-, long- en borstkanker)
  • Het opzetten van zogenaamde ‘biobanken’. Daarin wordt bijvoorbeeld bloed en tumorweefsel bewaard van patiënten om verder onderzoek naar de ziekte te kunnen doen
  • Het verzamelen en beschikbaar maken van gezondheidsdata. (Denk aan het delen van wat het effect is geweest van bepaalde behandelingen om ervan te leren bij volgende patiënten).

Help je mee meer baanbrekend kankeronderzoek te financieren?

Ja, ik doe een donatie

Ja, ik laat me sponsoren