Kanker opsporen in één druppel bloed

Hoe eerder je kanker vast kunt stellen, hoe groter de kans op genezing. Prof. dr. Tom Würdinger slaagde er eind 2015 in om kanker op te sporen in slechts één druppel bloed en hierin ook nog eens onderscheid te maken tussen verschillende soorten kanker.

Professor Würdinger: “De ontdekking van deze techniek is heel belangrijk in de strijd tegen kanker. Want juist zoveel mensen overlijden omdat de kanker pas te laat wordt ontdekt. Tussen nu en toepassing in de praktijk zit nog wel een gat. We zijn nu aan het bekijken of de techniek goed onderscheid maakt tussen kanker en andere aandoeningen, bijvoorbeeld een ontsteking. Je wil natuurlijk niet dat een bloedtest kanker aangeeft, terwijl er sprake is van een andere aandoening.

Een enorme stap

Daarom zijn we nu honderden samples van verschillende ontstekingsgerelateerde aandoeningen aan het testen. Ik denk dat we hier in 2019 de eerste conclusies over kunnen trekken. Hierna werken we toe naar automatisering en opschaling van de test. Het gaat dus nog wel even duren voordat de test toegepast kan worden. We willen natuurlijk elke stap met de grootste accuraatheid uitvoeren. Wanneer het lukt om een gevoelige en specifieke bloedtest tot eindproduct te ontwikkelen, hebben we een énorme stap gemaakt in de race tegen kanker.

De bijdrage van Ren tegen kanker

Terwijl wij hiermee bezig zijn, lopen er honderden mensen voor ons onderzoek in de Dam tot Damloop. Dit geeft een heel bijzonder gevoel. Het motiveert. Want zonder deze hulp zou het onderzoek minder snel gaan. De wetenschap dat zoveel mensen bijdragen, is een sterke extra stimulans om het beste onderzoek te blijven doen. Om de gezondheidszorg te blijven verbeteren."

 

Schrijf je in voor De Damloop